středa 19. června 2013

Geocentr

Sebrali nám geocentrický pohled na svět. Prej, někde lítáte, ztracený, kolem slunce, v galaxii. Ale my jsme středem vesmíru! Všechno lítá kolem vás. Slunce ve zvoblovanym kruhu. A ty dalši planetky, dělaj ty hezký obrázky kterej říkáme mandaly nebo gotický okna.




vizualizace běhu planet: http://www.youtube.com/playlist?list=PLEBA7CD7FD2564042

Pokud začnete hledat info o geocentrickym modelu, často potkáte názor, že řekové "věřili, že planety se pohybují v epicyklech". Jakoby byly zavěšeny a kroužili kolem imaginárních bodů kroužících kolem naší země. To zní jako nesmysl, že? Ale já si myslím, že oni tomu nevěřili, oni to tak popisovaly. Protože to tak je. Z pohledu pozemšťana je tento popis mnohem názornější. Planety obíhající kolem slunce a my mezi nimi je sice představa bližší příčině, ale vzdálenější důsledkům. Ze helicentrického modelu máme pocit, že nejdelší cyklus je jeden rok, přitom 318x težší (než Země) Saturn má oběžnou dobu téměř 12 pozemských let a 17x těžší  Neptun obíhá slunce 164 let. A za jak dlouho se tyto dva cykly sejdou?

wiki pic: Geocentric_movements_of_inner_planets

asi spatne:
Jestli dobře počítám, tak jednou za 97726.4 let. Cyklus údajně nejvlivnějších planet na slunce - Jupiteru a Saturnu - vychází na 17469.78 let. Čtyři plynní obři se sejdou jednou za 1.2 tera let. A to je náš model stále zjednodušen na kruhové oběžné dráhy. Zatim nad tim přemejšlim.. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat